De la inceput

Finding the middle class


Finding the middle class, versiunea romaneasca. Ce este, ce nu este, unde este si ce isi doreste clasa de mijloc din Romania“ este cel de-al 8-lea raport de cercetare SMARK Research
Studiul a fost efectuat de eResearch in luna aprilie 2013 plecand de la premisa ca, desi clasa mijlocie are o dimensiune economica, segementul nu se reduce la aceasta, fiind in general mult mai complexa decat gruparea dupa criterii economice.

Pentru a diferentia clasa de mijloc de celelalte clase sociale, pe langa criteriile economice au fost luate in considerare: statutul profesional, ocupatia, educatia, valorile, mentalitatile, stilul de viata si formele proprii de expresie ale claselor analizate. Pe langa clasa mijlocie, care este focusul acestui raport, studiul surprinde si analizeaza si celelalte doua clase care completeaza peisajul demografic, respectiv clasa de jos (Lower class) si clasa aspiranta (Rising class). 

Raportul ”Finding the middle class” se adreseaza comunitatii profesionistilor de marketing si comunicare din Romania si este o cercetare reprezentativa pentru populatia adulta de 14-64 ani din mediul urban, cu acces la internet, un set de informatii relevante si specifice gandit sa ghideze si sa inspire marketerii si profesionistii din comunicare in deciziile care se refera la activitatile pe care le desfasoara.

Obiectivele studiului

Obiectivele generale ale studiului sunt:

-  Identificarea reprezentativitatii clasei mijlocii in Romania ca atare si in raport cu celelalte clase sociale

-  Determinarea caracteristicilor demografice, pshihografice, atitudinale si a stilului de viata al clasei mijlocii comparativ cu celelalte clase sociale

-  Indentificarea comportamentului de consum al clasei mijlocii in raport cu cele mai importante categorii de produse si servicii

-  Identificarea celor mai relevante mecanisme de activare a acestui segment demografic

Metodologie

Etapa calitativa, pentru calibrarea studiului:
Culegerea datelor:  Focus grupuri
Metoda de culegere a datelor:  online
Instrument: Ghid de discutie
Durata: 90 – 120 min / focus grup
Numarul focus grupurilor: 9
Numar participanti: 52 persoane, la nivel national
Structura esantionului: respondentii au fost recrutati pe cote, in functie de: orasul de provenienta, gen, varsta, tipuri de venit, studii absolvite.
Perioada: Martie 2013

Etapa cantitativa:
Culegerea datelor:  Ancheta sociologica
Metoda: sondaj statistic. Esantion probabilistic, stratificat, multistadial
Univers: populatia din mediul urban, cu varsta intre  14-64  ani (impliniti)
Esantion: 1178 respondenti
Structura esantionului:
Respondentii au fost recrutati pe cote, in functie de: orasul de provenienta/gen/varsta/educatie si venit pe gospodarie
Esantionul este reprezentativ la nivelul ariei cercetare si reprezinta structura demografica a populatiei investigate.
Culegere: chestionar online
Instrument: chestionar structurat. Durata de raspuns: aproximativ 60 minute
Perioada de culegere: 1-30 aprilie 2013
Marja de eroare: +/-3%, pentru un nivel de incredere de 95%

3 motive pentru a comanda studiul

Finding the middle class ofera informatii cheie despre specificul acestei clase in Romania si isi propune sa ajute profesionistii din industria de marketing si comunicare sa:

Principalele capitole ale raportului

Premise

Metodologie

Analiza claselor sociale din Romania. Diferentele dintre middle class si celelalte clase sociale.

In acest capitol raportul analizeaza mai multe tipuri de date caracteristice celor 3 tipuri de clase sociale, respectiv:
Venitul lunar, autoevaluarea nivelului de trai, locuinta, autoturisme, credite bancare, distributia veniturilor in gospodarie, profesia si venitul, posibilitatea de a calatori, sanatatea, comportament de achizitie, lucruri importante in viata, achizitii de 100 Euro, achizitii de 1000 Euro, cel mai scump obiect achizitionat, sporturi practicate, genuri literare si musicale, atitudini si valori, orientare politica, brand preferat.

Rezultatele cercetarii

Concluzii si recomandari

Parteneri

Contacteaza-ne

Contact

”Finding the middle class” se adreseaza comunitatii profesionistilor de marketing si comunicare din Romania si este o cercetare reprezentativa pentru populatia adulta de 14-64 ani din mediul urban, cu acces la internet, un set de informatii relevante si specifice gandit sa ghideze si sa inspire marketerii si profesionistii din comunicare in deciziile care se refera la activitatile pe care le desfasoara.

Pentru a afla alte detalii despre acest raport si costul lui, completati formularul de contact si un reprezentant eResearch va va da aceste detalii.
Dupa realizarea comenzii ferme, studiul va fi disponibil in format electronic, in maximum 2 zile de la finalizarea discutiilor contractuale.