De la inceput

Ghid de conversatie de la roman la roman


Acesta este cel de-al saselea raport realizat sub umbrela SMARK Research, impreuna cu Unlock Market Research.

Studiul se  adreseaza comunitatii profesionistilor de marketing si comunicare din Romania si este o cercetare reprezentativa pentru populatia adulta de 18-55 ani din mediul urban, un set de informatii relevante si specifice menite sa ghideze si sa inspire marketerii in deciziile legate de comunicarea brandurilor cu diferitele segmente de populatie.

Cercetarea a fost realizata cantitativ, pe un esantion urban de 1000 de respondenti, reprezentantiv la nivel national si confirma o serie de trasaturi fundamentale ale romanilor, identificate de Unlock si in numeroase studii calitative.

Pentru mai multe detalii despre cercetare, costul sau timpul de livrare al raportului puteti sa ne scrieti folosind formularul de contact sau pe adresa [email protected].

Premisele studiului

Necesitatea unui astfel de studiu este rezultatul a cativa ani de cautari de adevaruri fierbinti despre oamenii din Romania si despre modul lor de a simti, de a actiona  si de a reactiona. Am decis sa ne punem intrebari despre cum sunt romanii in general si sa aflam de la ei raspunsuri. In felul acesta generam know-how cultural si ne ajutam pe noi sa ii intelegem pe ai nostri mai bine. Sau poate sa ne intelegem mai bine chiar pe noi insine, oricat de dificil ar fi acest proces. 

PREMISELE de la care a pornit aceasta cercetare sunt :

Marketerii si consumatorii au prioritati diferite : noi ii numim consumatori, ei se recunosc ca oameni cu emotii si trairi intense, cu momente de relaxare, cu suparari si anxietati. Exista 1000 de lucruri mult mai importante pentru ei decat ce marca sa aleaga azi de pe raft. Pentru noi insa este vital sa aflam de ce nu consuma mai des marca noastra si de ce ii prefera pe altii. Pur si simplu avem prioritati diferite. Noi avem insa mai multa nevoie de ei decat ei de noi. Pentru ca daca noi nu le dam marca potrivita, o sa o gaseasca la altii. Asa ca ar trebui sa ii ascultam mai mult, sa intelegem ce e important pentru ei, ce ii determina sa simta si sa gandeasca intr-un anumit fel si apoi sa vedem cum sta marca noastra versus aceste repere umane.

Exista un cod cultural puternic imprimat in fiecare dintre noi. 

Oricat de mult ne-am dori sa ne schimbam tara, familia, istoria, soarta, ele se afla in noi in permanenta. Codul cultural are aproape aceeasi valoare ca si cel genetic. E transmis din generatie in generatie. In timp el ia forme diverse, dar fundamental ramane acelasi, nu se schimba. Atunci cand vrei sa fii relevant intr-o tara e important sa cunosti acest cod pentru a putea stapani regulile jocului. Altfel poti fi inghitit in timpul meciului fara sa stii ce ti s-a intamplat. “Dar oare de ce, asa am facut si pe alte piete si a functionat? De ce nu a mers si aici?”

Nu exista culturi perfecte si culturi defecte. 

Fiecare cultura are un maxim si un minim. Exista culturi care isi maximizeaza potentialul si culturi care se impiedica in propriile slabiciuni. Scopul acestui studiu e acela de a indica zonele de forta culturala care merita sa fie stimulate. Totodata, fiind un ghid de conversatie, studiul ar trebui sa genereze idei despre cum sa vorbesti cu romanii in asa fel incat sa rezonezi cu sufletul lor si sa-I ajuti sa le fie mai bine, folosindu-si propriile forte 

Contextul de criza ne-a fost prielnic. 

Omul in criza isi foloseste toate atuurile . Nu cred ca ar fi existat un moment mai bun sa initiem un demers de cunoastere mai aprofundata a romanului decat a oferit aceasta criza. Omul in confort tinde sa hiberneze, omul in disconfort (re)actioneaza. Criza aceasta ne-a dat prilejul sa descoperim cat de bogati in resurse suntem. Nu e adevarat, nu suntem fatalisti si pasivi. Suntem chiar niste supravietuitori!

Metodologie

Metoda: sondaj statistic. Esantion probabilistic, stratificat, multistadial

Univers: populatia din mediul urban, cu varsta intre 18 si 55 de ani (impliniti)

Esantion: 1000 respondenti

Culegere: CATI (chestionar prin telefon, asistat de calculator)

Instrument: chestionar structurat. Durata de aplicare: aproximativ 25 de minute

Perioada de culegere: iulie 2012

Marja de eroare: +/- 3.1%, pentru un nivel de incredere de 95%

Obiectivele studiului

Aplicabilitatea studiului

Studiul confirma o serie de trasaturi fundamentale ale romanilor, identificate de Unlock Market Research si in numeroase studii calitative si isi propune sa ajute brandurile in mai multe demersuri:

Din raport  vom afla: care este latura atitudinala a romanilor, cum se comporta ei si care este diferenta intre atitudini si comportamente,  ce fac ei in timpul liber, ce pasiuni au si care sint diferentele pe segmente diferite de populatie, ce fac atunci cand stau pe calculator, ce fel de media consuma, care este latura lor consumerista si care sunt principalele tipologii de romani in functie de valorile la care adera. 

Aceste informatii ofera brandurilor posibilitatea de a comunica corect, pe aceeasi limba si pe tonul potrivit cu diferite segmente de public tinta si de a intelege mai bine cine sunt oamenii care formeaza aceste segmente. 

Pentru mai multe detalii despre cercetare,  costul sau timpul de livrare al raportului puteti sa ne scrieti folosind formularul de contact sau pe adresa [email protected].

Parteneri

Contacteaza-ne

Contact

Acesta este cel de-al saselea raport realizat sub umbrela SMARK Research, impreuna cu Unlock Market Research.

Studiul se adreseaza comunitatii profesionistilor de marketing si comunicare din Romania si este o cercetare reprezentativa pentru populatia adulta de 18-55 ani din mediul urban, un set de informatii relevante si specifice menite sa ghideze si sa inspire marketerii in deciziile legate de comunicarea brandurilor cu diferitele segmente de populatie.

Cercetarea a fost realizata cantitativ, pe un esantion urban de 1000 de respondenti, reprezentantiv la nivel national si confirma o serie de trasaturi fundamentale ale romanilor, identificate de Unlock si in numeroase studii calitative.