De la inceput

IN BUCATARIA ROMANILOR. De la raft in farfurie


"In bucataria romanilor. De la raft in farfurie" este realizat de Nielsen Romania, fiind cel de-al zecelea raport SMARK Research, cu sprijinul Quantix Marketing Consulting. Cercetarea ofera coordonatele necesare observarii drumului parcurs de alimente din raftul magazinelor pana in farfuria consumatorilor, identificand tendintele in consumul alimentar si asteptarile consumatorilor referitoare produse. 

Studiul este esential companiilor ce activeaza in industria alimentara si agentiilor care au astfel de clienti, ajutandu-i sa-si contureze strategia de comunicare si sa-si optimiza promotiile si activarile in-store.

Cercetarea a fost realizata in luna octombrie 2013 si a avut 2 componente: una calitativa, constand in 12 etnografii si una cantitativa pe un esantion de 816 respondenti din mediul urban.

Obiectivele studiului

Au fost analizate toate momentele de consum (atat mese principale, cat si gustari intermediare), precum si tipurile de alimente si bauturi asociate cu fiecare dintre acestea. Astfel, materialul raspunde urmatoarelor intrebari:

-Ce tip de produse sunt preferate de consumatori: ambalate sau neambalate, preparate, semipreparate sau raw (nepreparate)?

-De unde  si cand se cumpara alimente? Care sunt factorii care influenteaza comportamentul de cumparare din magazin?

-Care este comportamentul de consum la mic dejun, pranz si cina si pentru gustarile din timpul zilei?

-Isi mai iau copiii din ziua de azi pachetel cu mancare la scoala? Cine se ocupa de pregatirea acestuia si ce contine? 

-Sunt copiii simpli executanti cand vine vorba de mancare sau rolul lor este mai complex?

-Unde, cum si cine gateste pentru familie, ce ingrediente foloseste, care e tipul de mancare gatita preferata?

-Se tin regimuri in Romania? Care sunt cele mai populare diete urmate? Care sunt emisiunile TV preferate si in ce masura influenteaza aceste programe TV consumul de alimente? Cine sunt cei mai potriviti pentru a fi ambasadori ai brandurilor alimentare in Romania?

-Ce condimente sunt preferate si cum intervin acestea in alimentatia consumatorilor?

-Sunt romanii mari „conservatori”? Exista o predilectie spre conservarea alimentelor in casa?

-Ce inteleg romanii printr-o „alimentatie sanatoasa”? Care sunt alimentele considerate ca fiind cele mai sanatoase?

-Exista diferente regionale in ceea ce priveste comportamentul de gatit si tipul preferat de mancare / alimente / ingrediente?

-Care este suma alocata cumparaturilor alimentare lunare in gospodarie?

Metodologie

Metodologie

Cercetarea calitativa a folosit o tehnica de observatie participativa prin etnografie vizuala, bazata pe un mix de patru pretexte diferite pentru a avea o imagine completa asupra intregului proces de alimentatie (de la achizitia in magazin, informare, preparare si consum). Partea calitativa a inclus 12 etnografii cu femei (si barbati pentru cei aflati in cuplu) cu varste cuprinse intre 18-65 ani – singure, cuplu fara copii, copii mici, copii adolescenti si familii extinse unde locuiesc si bunicii.

Metoda cantitativa a constat in 816 interviuri online cu barbati si femei cu varste curpinse intre 18-64 de ani din urban mare (peste 200.000 de locuitori), urban mediu (50.001 - 200.000 locuitori) si urban mic (sub 50.000), folosind un esantion selectat probabilistic printr-o abordare stratificata.

Motive pentru a comanda studiul

"In bucataria romanilor – de la raft in farfurie " este un studiu care are complexitatea unei radiografii si dezvaluie totalitatea obiceiurilor culinare ale romanilor din spatiul urban.

Raportul se adreseaza tuturor specialistilor din marcom care doresc sa construiasca strategii de comunicare bazate pe concepte si mesaje puternice descoperite chiar in caminul consumatorului.

Informatia imbina cea mai profunda metoda calitativa, etnografia, cu inovativul online, din seria metodologiilor cantitative. Astfel, parcursul consumatorului a fost urmarit indeaproape, incepand cu vizita de cumparaturi si continuand cu pregatirea si savurarea cinei acasa, in general impreuna cu cei dragi.  Rezultatele acestei etape, o parte prevazute, o parte surprinzatoare, au fost validate ulterior cu ajutorul sutelor de respondenti din demersul cantitativ.

Pornind de la multiplele arii acoperite de rezultatele acestui studiu, concluziile vor putea sprijini eventualele decizii legate de asocieri intre categorii de produse, potentiali endorseri, utilizarea ideii de alimentatie sanatoasa in comunicare si aplicarea anumitor tipare de interactiune intre membrii familiei in diverse situatii culinare.

Principalele capitole ale raportului

The Nielsen Res(earch)taurant 

Digestive: Metodologie si obiective

Antreuri: Omul – stil de viata

Supe/salate: Cumparatorul

Fel principal: Bucatarul

Gustari: Consumatorul

Desert:  De retinut

Bauturi: Apa, cafea? - Clip video

Parteneri

Contacteaza-ne

Contact

Raportul de cercetare "In bucataria romanilor. De la raft in farfurie" se adreseaza comunitatii profesionistilor de marketing si comunicare din Romania si este o cercetare reprezentativa pentru populatia urbana din Romania.

Pentru a afla alte detalii despre acest raport si costul lui, completati formularul de contact si un reprezentant Nielsen Romania va va raspunde. 

Dupa realizarea comenzii ferme, studiul va fi disponibil in format electronic in maximum 5 zile de la finalizarea discutiilor contractuale.